Het Stamhotel. Weekends vol natuur, cultuur en maatschappij.

dsc_0075.jpg

CONCERTLEZING EN EXPOSITIE OVER COMPONIST, FUTURIST, SCHRIJVER EN BEELDEND KUNSTENAAR JURRIAAN ANDRIESSEN

 

Als telg van de beroemde familie Andriessen krijgt Jurriaan de muziek met de paplepel ingegoten. In zijn ouderlijk huis wordt veel muziek gemaakt. Als kind al volgt Jurriaan piano- en celloles. Als hij het idee krijgt om een portret in muzieknoten te gaan maken, gaat hij ook solfègelessen volgen. Als componist is Jurriaan autodidact.

De compositie Het portret van Hedwig is genoteerd als een zogenaamde  'dubbelfocustekening'  In eerste instantie is het gezicht van een vrouw te zien. Jurriaan Andriessen heeft hier zijn levensgezellin Hedwig geportretteerd.

Bij nadere beschouwing blijkt het portret opgebouwd uit duizenden muzieknoten. Al deze noten vormen met elkaar 54 speelbare composities, die Andriessen speciaal voor dit portret maakt. Als je de muziek van boven naar beneden beluistert, hoor je hoe Andriessen is beïnvloed door diverse componisten. Deze zijn voor hem een bron van inspiratie, maar gaandeweg ontwikkelt hij duidelijk hoorbaar zijn eigen stijl. Andriessen werkt van 1977 tot 1983 aan het portret. Zijn oom Louis Andriessen schrijft over het Portret van Hedwig: "Zijn muziek is even goed als zijn grafisch werk, zo niet beter. Je kunt er schitterend in verdwalen".

 

 

HEDWIG DE BEER OVER JURRIAAN ANDRIESSEN ALS FUTURIST

 

Op 11 april, tijdens het weekend Stamhotel, zal Hedwig, levensgezellin en muze van Jurriaan Andriessen, een lezing houden over de ideeën van Jurriaan Andriessen, zoals hij die heeft neergelegd in Eldorica, een toekomstschets in romanvorm, gebaseerd op de ideeën van De club van Rome. De schetsen die hij maakte om de door hem beschreven toekomst te verbeelden, zullen het hele weekend geëxposeerd worden.

 

 

                                          Zelfportret van de kunstenaar

 

 

 

 

 

MARCEL WORMS SPEELT DELEN UIT HET PORTRET VAN HEDWIG

 

Pianist Marcel Worms, die eerder in het Stamhotel zijn bluesprogramma uitvoerde en - samen met schrijver Jan Brokken - de concertlezing Baltische zielen, zal tijdens de lezing van Hedwig de Beer delen uit het Portret van Hedwig spelen en een toelichting geven bij de muziek.

 

 

Deze concertlezing is speciaal voor het Stamhotel samengesteld.

 

Het Stamhotel | Reizend hotel voor liefhebbers van natuur, cultuur en maatschappij | M 06-28776511 | info@stamhotel.nl

Powered by : QualitySites4All